Reklama
 
Blog | Přemysl Maršík

O fišinku

O podvodných emailech snažících se vydolovat z nezkušených uživatelů internetu přihlašovací údaje například k internetovému bankovnictví jsem mockrát četl, ale teď mi došly dva tak legrační, že se s vámi o ně musím podělit.

První mail mi přišel třikrát do mojí schránky na seznamu, ačkoliv ji k ničemu jinému, než jako veřejnou adresu do diskusí, nepoužívám. Autoři rafinovaně a selfkonzistentně varují sami před sebou, cituji:

 

Vazeni klienti,

Reklama

radi bychom Vas upozornili na novou verzi podvodneho e-mailu (tzv. phishingu). Nova verze e-mailu ma jako ty predesle vzbudit dojem, ze byla odeslana z e-mailove adresy Ceske sporitelny, tentokrat vsak z oficialni e-mailove adresy banky [email protected]. Obsahuje odkaz v tele na udajne webove stranky internetoveho bankovnictvi banky a uzivatel je vyzvan k prihlaseni, tedy zadani osobnich bankovnich udaju.

Prosim, verifikujte tuto emailovou adresu kliknutim na spojeni nize:

(link na falešnou stránku)

Verifikovaci spojeni je platne do 24 hodin.

Je pravda, že by se to dalo dotáhnout k dokonalosti něčim jako:

 

… nová verze e-mailu obsahuje fingované varováni před podvodnými e-maily…

 

Rozhodně oceňuji, jak text zcela beze švů přejde od varování před klikáním na link k pokynu kliknutí na link, tomu říkám mistrný obrat, tento typ argumentace bych chtěl ovládat.

Druhý mail zatím přišel jen dvakrát, ale je psán tak kouzelným češtinem, že to snad ani nemůže být vážný pokus o phishing:

 

Vážený Ceská Sporitelna vyúctovat držitel,

Vzhledem k nekolik selhalo prihlásit pokusy aby vy online vyúctovat, tvoji Ceská Sporitelna vyúctovat vlastnosti mít být zakázaný za od ten cas od tomu oznámení. Na další vyúctovat znalosti, aby restaurovat váš vyúctovat vlastnosti i vytváret nejaký online platba, musíte kontakt nás u (link)

Tomu poselství je na znalosti úcely jenom.

Potešit chápat ta my neumí reagovat aby jednotlivý zprávy skrze tomu emailový oslovit. Ono není zajistit i mel by ne bývat zvyklý na kreditní karta související otázky.:

1. Kontaktujte nás ve (link, bohužel nefunkční)
2. Prihlásit na do tvou online bankovní konto i prošetrit tvou Vyúctovat Vlastnosti.

Po té co vy predložený tvoji poselství, overit na za reakce uvnitr 24 hodiny.

 

Na druhou stranu, možná právě ta nesrozumitelnost má na příjemce zapůsobit tak, aby se rychle obrátil na odkaz a hledal vysvětlení.

Nemyslím si, že by byli vůbec nějací uživatelé internetu tak tupí, aby tyto maily brali zcela vážně, ale vím, že lidé někdy s počítačem jednají zkratkovitě a odklikávají všechno bez rozmyslu.

Proto předložený tvoji poselství.