Reklama
 
Blog | Přemysl Maršík

AZERTY

S klávesnicí AZERTY mám jeden zajímavý zážitek, snad obstojí jako první blog. Narazil jsem na ni při registraci do počítačové sítě univerzity v Leuven. Jenom vyplnění formuláře s osobními údaji se změnilo v urputný boj člověka proti stroji.

Formulář byl poměrně rozsáhlý a podrobný. A nepamatoval si obsah políček. Jak jsem zadal nějaký údaj špatně, například datum nebo emailovou adresu v nesprávném formátu, ohlásil systém po stisknutí odesílacího tlačítka chybu. Celý formulář se vymazal a bylo nutné vše vyplnit znovu.

Poprvé jsem si rozdíl vůbec neuvědomil a nacvakal informace bez kontroly. Ohlásila se chyba a vymazaly políčka. Usmál jsem se. S výpočetní technikou mám dobrý vztah a ona si mě ráda dobírá. Zadávám pečlivěji znovu, klikám, a zase nic. Azerty klávesnice má popletená písmenka a také symboly, které jsou u čísel. Úplně popletená písmenka. Stále se usmívám a klávesnice se zubí na mě. Tak znovu.

Chyba. Opakovat.

Je to ten okamžik, kdy se běžně známé struktury rozostří, rozmažou a člověk má možnost nahlédnout svět takový, jaký je. Bez nánosu zkušenosti a adaptace smyslů. Znaky mi vířily myslí v několika vrstvách. Česká klávesnice, anglická klávesnice a teď rozložení azerty. Hledal jsem algoritmus na prolomení téhle ochrany. Měl jsem v té době zrovna rozečtený Stephensonův Kryptonomikon. Tohle by nemělo být tak složité, vždyť je to jen permutace. B qfsnvubdf kf tpvdjo usbotqpajd.

Chyba. Opakovat.

Můžu si to usnadnit. Píšu si obsahy políček do textového souboru ve vedlejším okně a vkládám pomocí copy-paste. Největší problém je se zadáním uživatelského hesla úplně na konci. Při psaní se zobrazují obvyklé hvězdičky. Musí se zadat dvakrát a copy-paste nefunguje. Robustní řešení. Z počátku zadávám silné heslo se spoustou symbolů a čísel. Nedaří se projít. Zkouším najít anglickou klávesnici, mačkám alt-shift. Někde tady byla, alespoň před chvílí. Korejská? Thajská? Azbuka? Čaj? Klínopis? Zpátky na azerty. S maximální pečlivostí vyplním formulář znovu a zkouším zadat jednoduché heslo. Žádná popletená písmenka.

Chyba. Slabé heslo.

Málem jsem tu klávesnici rozkousal.

Po pár dalších marných pokusech jsme se systémem uzavřeli příměří. Pustil mě dál s odřenýma ušima a kompromisním heslem. Konečně si budu moct připojit notebook k univerzitní síti a začít surfovat. Síť je zavedená do většiny studentských pokojů. Je ale potřeba se pokaždé připojit přes heslo.

Jdu domů, zapojuji notebook, zadávám login a heslo.

Nefungujeme!

Tak zas na univerzitu do počítačové učebny. Najdu nějakého správce, ten je chápavý a pustí mě k počítači s angličtinou. Konečně úspěch.

* AZERTY je standard klávesnice používaný ve frankofonních zemích. Mezi základní zákeřnosti patří proházení Q, W, A a Z a také přesun písmenka M vedle L, takže místo M píšete čárku.

Reklama