Reklama
 
Blog | Přemysl Maršík

Problémové partie

Zrovna koukám, že už i v češtině vyšla nová kniha Marka Haddona A Spot of Bother (česky Problémové Partie). Chystal jsem se na ni napsat mikrorecenzi a tady je.

Mark Haddon se již před několika lety představil českým čtenářům s autistickou detektivkou Podivný případ se psem jako vynikající vypravěč, který dokáže překročit hranici mezi zdravým rozumem a odlišným.

Nová kniha A Spot of Bother je v jádru rodinná novela. Seznámí nás s čersvým důchodcem Georgem, jeho manželkou Jean a jejich dospělými dětmi Katie a Jaimiem. Hned od začátku však Haddon začíná figury posouvat. George propadne podezření, že má rakovinu a Jean si najde milence, Georgeova bývalého kolegu Davida. Katie se chce znovu vdát a vzít si Raye, který vypadá, že by se mohl postarat o ni i jejího syna Jacoba z prvního manželství, ale rodina je z něj mírně v rozpacích. Jamie přemýšlí, jestli má vzít na nadcházející svatbu milence Tonyho.

Tahle knížka je jedna z těch, co se čtou na jeden zátah. Autor má příběh od začátku promyšlený a posouvá děj dopředu, nikde nenajdete hluché pasáže, popisy nebo úvahy. Krátké kapitoly přeskakují mezi postavami a rytmizují děj.

Reklama

Jen co se ustálí jakási rovnováha, tak je hrací plocha znovu nakloněna a postavy nuceny k dalšímu, již méně kontrolovanému pohybu. George začíná bláznit, popis jeho přechodu od zdravého, racionálního rozumu k stejně racionálnímu šílenství je perfektně vystřihnutý. Jeho zbláznění probíhá ve vrstvách, čtenář tuší, že klíčový spouštěč je do podvědomí zasunutý zážitek, ovšem George sám má tendenci si myslet, že to je jeho strach z rakoviny. Před rodinou však svůj stav dlouho tají, a rodina v rámci konvenčního „máma-táta“ chování ani nemůže najít k němu cestu. Do toho to vypadá, že ze svatby nic nebude, protože Ray ztropil mírně bláznivou žárlivou scénu, obsahující vysypávání odpadkového koše na ulici. Jamieho opouští Tony.

Nejlepší ovšem je, že kniha je pořád neuvěřitelně vtipná, takže když jsem někomu vyprávěl její mírně katastrofický děj, tak jsem se u toho musel nepochopitelně culit. Haddon chrlí vtipy a postřehy s neskutečnou kadencí, takže se smějete i u scény, kdy se George odhodlá k velmi racionálnímu a sofistikovanému řešení vystřihnout svoji rakovinu nůžkami.

To už se příběh roztáčí do podoby hurikánu, vše je roztříštěné a kousky osudů poletují po papíře v půlstránkových kapitolkách. Podle tradičního schématu se situace ještě jednou trochu uklidní aby explodovala v závěrečné scéně.

Nemůžu si dovolit kazit vám čtení a prozrazovat víc z děje. Smyslem téhle mojí recenze není, abyste získali pocit, že o knize víte a nemusíte ji už číst. Právě naopak, tenhle kus si nenechte ujít! Knížka obsahuje kvanta humoru, vhledů do mechanismů fungování vztahů, a tak dokonalou analýzu zbláznění rozumného člověka uprostřed rodinného kruhu, že z toho mrazí. Brrr.